D-MIX, een dansdag voor professionals, amateurs en Helmonders met lef in het Annatheater in Helmond

Inleiding

D-MIX was het tweede project van stichting Eye-Wash Productions. Het doel wat we ons bij dit project stelden was dat iedereen - zowel deelnemers, organisatie als publiek - iets zou opsteken van deze bijzondere ontmoeting. We zijn ontzettend blij dat dat echt goed is gelukt! Het feit dat zoveel verschillende mensen - ieder op een eigen manier - iets meenemen van de ervaring van D-MIX in de toekomst, maakt dit project voor ons zeer geslaagd!

Uitgangspunt
De vragen die ten grondslag lagen aan deze voorstelling waren: Wat gebeurt er als een professioneel dansstuk wordt opgevoerd en een onervaren danser loopt het podium op? Wat kunnen amateurs van professionals leren en andersom? Eye-Wash Productions bedacht dat professionals, amateurs en onervaren dansers veel inspiratie kunnen halen uit elkaars kijk op dans. D-MIX bracht daarom die drie groepen dansers en hun standpunten op 9 april 2006 bij elkaar. Op deze dag werd gewerkt aan een gezamenlijke voorstelling die s avonds uitgevoerd werd voor een uitverkochte zaal.

Uitwerking
Voorafgaand aan de voorstelling werd een voorbereidend traject doorlopen waarin Eye-Wash Productions nauw samenwerkte met dansmaker Ank de Voogd en de jonge professionals Marjolein Vogels en Leonie Kuipers. Repetities van zowel amateurs als professionals werden bezocht door Eye-Wash Productions en tijdens gezamenlijke overlegmomenten werd het scenario voor deze voorstelling vormgegeven. Als basis dienden de choreografieën van de amateurs en de professionals (respectievelijk "Nightwish" en "Zucht.."):

Uitvoering
Voor de uitvoering van D-MIX kwamen s ochtends alle 41 deelnemers, vier workshopleiders en een crew van tien personen samen in het Annatheater om te beginnen aan een dag vol voorbereidende activiteiten. Na de vertoning van de twee choreografieën van de amateurs en professionals in het theater volgden twee workshopsessies waarin nieuw materiaal gemaakt werd voor de voorstelling. Daarna ging iedereen het theater in. Een drie uur durende doorloop stoomde de deelnemers klaar voor de uitvoering. De uitvoering van D-MIX werd dus het resultaat van één dag keihard werken. Op deze dag leerden alle deelnemers elkaar op een bijzondere manier kennen. Na de voorstelling werd deze ontmoeting voortgezet met een klein feestje in de foyer.